Menu

NLP Nedir?


 
Duyu-Dil Programlama anlamına gelen Neuro Linguistik Programlama kişisel  amaçlarımıza ulaşabilmemiz için kendi duyu dili programlarımızı keşfetmemizi, şifrelerimizi çözmemizi ve bu sayede yaşamlarımızı istediğimiz şekilde yaşayabilmemizi sağlayan psikoterapik bir yöntemdir. 

Neuro  : Beynimizin beş duyu organımız aracılığı ile algıladığı dış dünyaya,  verdiğimiz tepkileri ve iletişim şeklimizi belirleyen duygularımızı ifade eder.

Linguistik : Algılarımız ve düşüncelerimiz sonucunda oluşturduğumuz iletişim şeklimizde kullandığımız dili ifade eder.

Programlama : Hedeflerimiz doğrultusunda  oluşturduğumuz düşünce tarzımızı ve kullandığımız dili düzenlerken çizdiğimiz yol haritamızı temsil eder.  

Her birimiz ''Bu hayatı daha iyi nasıl yaşarız.?'' sorusunun peşindeyiz. Bu noktadan baktığımızda NLP ''Kişisel mükemmelliği yakalamanın hem sanatı hemde bilimidir.'' Bunun nedeni isteklerimizi elde edebilmemiz , daha iyi düşünebilmemiz  ve başarılı bir yaşam sürebilmemiz için gereken teknik , ilke ve yöntemlerden oluşmasıdır. 

NLP, kişinin algısal haritasını biçimlendirir. Aslında olay nasıl algıladığımız ya da nasıl düşündüğümüz ile ilgilidir. Ne yaptığımızı ve neyi başardığımızı belirleyen düşüncelerimizdir. Düşüncelerimizde algılarımız , inanç kalıplarımız ve hayal gücümüzden oluşur.

NLP,  hedefler veya istekler yaratmaz bunun seçimi ve kararı bizlerdedir. NLP hedef ve isteklerimizin belirginleşmesine yardımcı olur ve onların geliştirilmesinin yollarını ileri teknik  ve yöntemler kullanarak uygulamalarla öğrenmemizi sağlar.    

 NLP , olaylar karşısında kendi gözlemlerimizden ders çıkarmamızı  ve eylemlerimizi bunlara dayandırmamızı amaçlar. Bu gözlemler öğrenmeyle olduğu kadar, iletişimle ve hedefe ulaşmayla da ilgilidir. 

NLP'nin en önemli faydalarından biri, hedeflerimiz doğrultusunda yolumuzda ilerlerken, kimsenin öğretmenliğine ihtiyaç duymadan etkin biçimde öğrenme ve hayata geçirebilme yeteneği kazandırmasıdır.  
NLP' nin uygulandığı Alanlar
  • ·         Kişisel Değişim
  • ·         Eğitim
  • ·         İş Hayatı
  • ·         Rehberlik
  • ·         Sağlık
  • ·         Terapi
  • ·         Yaratıcılık
  • ·         Spor Psikolojisi